Nick:
Treść:


Grzegorz:

10.08.2011

Panie Mecenasie,moje pytanie do Pana jest nastepujace. Przebywam w USA od kilku miesiecy juz nielegalnie,Slyszalem teraz ze jest loteria i wiem tez ze ja niemoge w niej uczestniczyc. Czy moja zona (nigdy niestarala sie nawet o promese) moze kwalifikowac sie do tej loterii wpisujac mnie i czy w przypadku wylosowania nieodrzuca nas ze wzgledu na moj nielegalny pobyt. Drugie pytanie dotyczy samej loterii- osoba ubiegajaca sie o GC. musi spelniac pewne kryteria dotyczace wyksztalcenia lub pracy. jesli zakonczylo sie edukacje na szkole zawodowej czyli 11 lat a nie 12 jak w przypadku szkoly srednie taka osoba sie kwalifikuje, czy ja majac oferte pracy z tad moglbym jakos w tym procesie pomoc. I na koniec czy ja skladajac jednak swoj wniosek liczac w miedzy czasie na zmiane przepisow nie narazam sie na klopoty zwiazane z podaniem adresu ect. z gory dziekuje za odpowiedzi na nurtujace mnie pytania.

Marta:

10.08.2011

Witam Panie Mecenasie. Mam nastepujace pytanie: przyjechalam do Stanow w 2004 roku na wizie J1. Mam social security wazne z autoryzacja. Od 2004 do 2007 placiam podatki. Nadal przebywam w Stanach i zastanawaim sie, czy placic podatki, skoro jestem tutaj nielegalnie i do niczego mi sie to nie przyda. Chcialam sie upewnic, czy jesli zapace podatek do tylu, czy bedzie mi sie to liczylo jako lata przepracowane w USA i czy bede miala prawo do emerytury jakiejkolwiek (polskiej lub amerykanskiej)? Czy wracajac do Polski zostanie mi to doliczone jako lata przepracowane do lat studiow? Z powazaniem Marta

ola:

10.07.2011

Szanowny Panie Mecenasie, Czy po otrzymaniu GC traci sie dlugoletnia wize B1/B2? Moj bliski musi wracac do Polski i mysli podrozowac tam i z powrotem na wizie turystycznej .Nie moze teraz fizycznie ciagle byc w usa a zalezy mu aby uzyskac obywatelstwo.Jest emerytem.Czy to sie moze udac?Bardzo dziekuje za odpowiedz, Lacze wyrazy Szacunku,Ola /

Aga:

10.07.2011

Panie Mecenasie mam pytanie,kiedy moge otrzymac zielona karte , moj priorite date jest october17 2005 , a w biuletynie wizowym mamy juz date december .Czy to zwykle tak bywa , czy mam jakas szanse otrzymac GC do konca roku .Dodam ze kolezanka dostala zielona karte miesiac temu z priorite date september23 2005 ,tyle tylko ze jej sprawa byla w Nebrasce a moja jest w Texasie .Dziekuje i czekam na odpowiedz.

mateos17:

10.06.2011

dzien dobry. moje pytanie jest takie czy dotyczy mnie dziesiecioletnia karencja gdybym wyjechal z usa. wjechalem do usa na wize h2b w 2003 i do tej pory tutaj jestem z dziewczyna mamy dwojke dzieci urodzonych tutaj. dziewczyna wjechala na j1 takze wiem ze jej karencja za nielegalny pobyt nie dotyczy. dzieki bardzo za wszelka pomoc.

Sean:

10.06.2011

Panie Mecenasie. Moje pytanie dotyczy tegorocznej loterii wizowej. Chciałbym złożyć wniosek i spróbować szczęścia ale zastanawiam się czy nawet jeśli mnie wylosują to czy będzie mi się należała. Otóż 5 lat temu wróciłem do Polski po 4 letnim pobycie w USA - przesiedzenie wizy J1 (pozwalała na pobyt 5 miesięcy ) Czytając Pana odpowiedzi na pytania zdążyłem zorientować się ze nie podlega się 10 letniej karencji w przypadku wizy J1. Na moje nieszczęście starałem się przedłużyć wizę J1, nie pamiętam jednak jaka dostałem odpowiedz (czekałem na nią około roku ). Nie jest to chyba ważne bo i tak zostałem dłużej niż pozwalał okres oczekiwania bądź jej przedluzenie. Czy w takiej sytuacji nie mam szans otrzymania zielonej karty gdybym ja wylosował? pozdrawiam.

Kamil:

10.06.2011

Czy mając brata w USA (green card) i jego żonę (obywatel) mam szanse dostać green card?

Magdalena:

10.05.2011

Witam serdecznie. Mam kolezanke, ktora 6 lat temu wyszla za maz za obywatela USA, ale ktora wjechala na teren USA nielegalnie ("na cudzym paszporcie")... Co powinna zrobic, jakie ma szanse, na zalegalizowanie pobytu tutaj, bedac zona obywatela? Dziekuje bardzo za odpowiedz.

Shawn:

10.04.2011

Witam, W 2002 roku wyjechałem do USA na wizie studenckiej J1. Do Polski powróciłem w roku 2006. Na lotnisku nie zwróciłem formularza I-94 lub DS 2019(nie pamiętam dokładnie ) Czy po takim przesiedzeniu wizy studenckiej J1 nie mam szans na zielona kartę z tegorocznej loterii wizowej tj 2013. Czy jest jakaś inna możliwość obejścia mojej sytuacji. Proszę o pilna odpowiedz' pozdrawiam

eliza:

10.04.2011

Witam! Będąc w USA przesiedziałam wizę o mniej niż rok czasu , wyszłam tam za mąż za rezydenta Stanów Zjednoczonych i wróciłam do Polski. Obecnie przebywam już w Polsce półtora roku. W jaki sposób będę mogła wrócić do USA i czy mogę otrzymać green card ? Bardzo dziękuje za pomoc.

 
« | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | »
strona głównao kancelariibloglegal disclaimersponsorowania pracowniczesponsorowania rodzinnedeportacjebiuletyn wizowyoszustwa imigracyjnepomocne strony internetowepodatki i księgowośćkontakt i dojazd
Copyright © 1998-2012 Przemysław Jan Bloch PC. All rights reserved.
www.polishwebpages.com