Nick:
Treść:


Grzegorz 34:

07.16.2011

Witam pana i serdecznie pozdrawiam Chcialbym dowiedziec sie jak wyglada sytuacja z palanowaniem rodziny na terenie usa w przypadku osob oczekujacych na zlozenie dokumentow w ostatnim etapie sponsorowania przez prace na GC. Czy jesli kobieta (bedaca na wizie F1,maz na F2) urodzi dziecko kozystajac z Public Care moze wplynac niekozystnie w poniejszy okresie np. jesli dojdzie do interview?

Antek:

07.15.2011

Szanowny Panie Mecenasie w wziazku z Pana odpowiedzia, chcialem poinformowac, iz nie mam do nikogo zalu, zwyczajnie przypadek losu i coz. A dokumenty zlozylem u Pana Janaszka.

aga:

07.14.2011

Witam ! Chcialabym sie dowiedziec czy jest mozliwosc cofniecia zielonej karty. Cztery lata temu moj obecny maz otrzymal zielona karte dzieki mnie jestem obywatelem USA.Okazalo sie to moja najwieksza pomylkas,chodzilo mu wylacznie tylko o staly pobyt.Sytuacja jest w tej chwili nie do zniesienia,codzienne awantury,naduzywanie alkoholu na porzadku dziennym. Bardzo prosze o rade,wydaje sie to dziwne ale tak kiedys chcialam mu naprawde pomoc ,zycie jednak plata figle.

angela:

07.13.2011

Czy po zawarciu malzenstwa z obywatelem istnieje mozliwosc zlozenia tylko aplikacji I-485 aby zezwolenie na prace otrzymac czy trzeba jednoczesnie I-130 i I-485 skladac? Slyszlam, ze korzystniej po 2 latach malzenstwa o zielona karte dla wspolmalzonka wystapic. Slub 27 czerwaca br wzielismy. Bez zezwolenia na prace trudno o dobre zatrudnienie. Nie chcielibysmy zadnego bledu popelnic.Czy moze Pan Mecenas na moj adres mailowy odpo wiedziec. Dziekuje.Pozdrawiam serdecznie A.

t_s:

07.12.2011

Czy zgadza sie Pan ze status wizy F-1 tzn. studencki nie istnieje w przypadku Polskiego paszportu i nie ma sensu ? Status ten zgodnie z 101(a)(15)(F) wymaga jasnej intencji powrotu do kraju rezydecji: (F) (i) 3/ an alien having a residence in a foreign country which he has no intention of abandoning, who is a bona fide student qualified to pursue a full course of study and who seeks to enter the United States temporarily and solely for the purpose of pursuing such a course of study consistent with section 214(l) at an established college, university, seminary, conservatory, academic high school, elementary school, or other academic institution or in a language 3/ training program in the United States, particularly designated by him and approved by the Attorney General after consultation with the Secretary of Education, which institution or place of study shall have agreed to report to the Attorney General the termination of attendance of each nonimmigrant student, and if any such institution of learning or place of study fails to make reports promptly the approval shall be withdrawn. Natomiast w Polsce wyksztalcenie uzyskane w USA wymaga tzw. nostryifikacji i jest niewazne co wyklucza jakakolwiek czysta intencje powrotu z bezuzytecznym dyplomem z USA i to w kraju o duzo nizszym poziomie uczelni, nauki i wszystkiego: http://www.nauka.gov.pl/szkolnictwo-wyzsze/mobilnosc-akademicka-i-zawodowa/uznawanie-wyksztalcenia/uznanie-zagranicznego-swiadectwa-dyplomu-stopnia-naukowego-w-celu-kontynuacji-ksztalcenia-lub-ubiegania-sie-o-stopien-naukowy-w-polsce/#link2 Na podstawie art. 192 ust. 4 ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. - Prawo o szkolnictwie wyŜszym (Dz. U. Nr 164, poz. 1365) zarządza się, co następuje: § 1. Nostryfikacji dyplomu ukończenia studiów wyŜszych uzyskanego za granicą dokonują: 1) rada jednostki organizacyjnej uczelni, uprawnionej do nadawania stopnia doktora określonej dziedziny nauki lub dziedziny sztuki oraz dyscyplin naukowych i artystycznych odpowiadających kierunkowi studiów wyŜszych, którego ukończenie potwierdzono dyplomem uzyskanym za granicą, 2) (1) w przypadku dyplomu ukończenia studiów wyŜszych, które w polskiej uczelni są prowadzone na więcej niŜ jednym kierunku studiów albo jako studia międzykierunkowe - rada jednostki organizacyjnej uczelni uprawnionej do nadawania stopnia naukowego doktora, wyznaczona przez rektora jako wiodąca, w porozumieniu z radami jednostek organizacyjnych uczelni, które prowadzą studia odpowiadające studiom ukończonym za granicą, 3) (2) (uchylony), zwana dalej "radą". W USA wiec wogole nie studiowac bojkotujac uczelnie z powodu F-1 albo studiowac tylko jako nielegalny emigrant.

gm1408:

07.11.2011

Witam Panie Mecenasie, W tym roku mija mi 10lat od kiedy zostalem deportowany z USA, bylem posiadaczem GC ale zostalem deportowany za przestepstwo kryminalne.W USA bylem 12 lat mam dwoch synow z obywatelstewm amerykanskim oraz moja byla zona jest amerykanka,od 3 lat moi rodzice oraz bracia tez juz maja obywatelstwo obecnie przebywam od 5lat w Irlandii, tutaj mam narzeczona i coreczke .Moje pytanie brzmi czy mam jakiekolwiek szanse na powro do USA,mysle o zlozeniu weiver.I czy moja sytuacja lepiej bedzie wygladac jak pozostane w wolnym zwiazku,czy spokojnie wziasc slub tak jak planuje w tym roku.Bardzo prosze o odpowiedz.

Krzysztof:

07.10.2011

witam Oana serdecznie. zwracam sie z zapytaniem (opisałem już do wielu prawników w USA ale zaden mi nie jest w stanie odpowiedziec satysfakcjonujaco) otóz mieszkam w Polsce, jestem kawalerem, jestem magistrem chemii, moja mama ktora jest stala rezydentka USA złozyla na mnie petycje w kategorii niezonaty syn stalego rezydenta, ale kolejkka jest szokujaco dluga. Ostatnimi czasy duzo czytam o wizach pracowniczych, czy jako magister chemii mailbym szanse na sponsorowanie pracownicze? wiem ze w atkich zawodach potzrebuja pracownikow w USA, ja pracuje zawodowo 5 lat.Rodzine mam w Chicago.Jak moge znalezc takiego pracodawce?czy mimo ze mam zlooza petycje o zielona karte przez mame, to nei milabym problemow z ewentualnym sponsorowaniem przez pracodawce?. batdzo prosze o pomoc w znalezieniu odpowiedzi na te pytania. bede bardzo wdzieczny. pozdrawiam serdecznie. Krzysztof z Polski.

Krzysiek:

07.10.2011

Panie mecenasie, jestem magistrem chemii, czy miałbym problem ze sponsorowaniem przez pracodawce? czy dla takich zawodów jest wogole możliwe sponsorowanie? jak znależć pracodawcę nie znając wogóle firm w USA(Chicago)? pozdrawiam

ILONA:

07.09.2011

PANIE MECENASIE,CZY TO PRAWDA ZE MOGE SIE STARAC O POZWOLENIE O PRACE W TRAKCIE SPONSOROWANIA.PRZEZ TATE?PETYCJA 2009 DZIEKUJE

Kuba:

07.09.2011

Przekroczylem granice USA nielegalnie ( 8 lat temu), na innym paszporcie. Czy istnieje jakakolwiek mozliwosc uregulowania mojego statusu?? Czy sponsorowanie przez rodzicow lub poslubienie obywatelki pomoze? Dziekuje!

 
« | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | »
strona głównao kancelariibloglegal disclaimersponsorowania pracowniczesponsorowania rodzinnedeportacjebiuletyn wizowyoszustwa imigracyjnepomocne strony internetowepodatki i księgowośćkontakt i dojazd
Copyright © 1998-2012 Przemysław Jan Bloch PC. All rights reserved.
www.polishwebpages.com