Nick:
Treść:


Marek:

12.25.2012

Ukłony dla Mecenasa. Sponsorowałem moją mamę na GC w Newark. Na ostatnim interview powiedzieli, że karta powinna przyjść od 4-6 tygodni. Jest już 10 tydzień. Co można zrobić w tej kwestji z racji, że mama ma bilet na 12 stycznia do Polski? Czekać cierpliwie i umówić spotkanie z oficerem, czy lecieć i później wysłać pocztą GC, potrzebną na ponowny wjazd ? Dziękuję.

Kasia:

12.25.2012

Witam, moje pytanie brzmi nastepujaco: od 9 lat przebywam w USA, z wizy turystycznej zmienilam na F1, pozniej roczne pozwolenie na prace, pozniej staralam sie znow o wize turystyczna lecz dostalam odmowe, bez statusu jestem obecnie 4 lata. Rok temu urodzilo mi sie dziecko i poprosilam o pomoc tesciowa, ktora przyleciala z Polski, przebywala jednak w USA nielegalnie wczesniej 12 lat, w Polsce byla 8 lat, wpuscili ja bez problemu, po 6 miesiacach wrocila do Polski i niedawno chcac znow tu przyleciec zostala zatrzymana na lotnisku, powod: nielegalny podbyt. Trafila do wiezienia w Elizabeth NJ, gdzie ja przesluchiwano. Miala w notesie moj adres i telefon. Prosze mi powiedziec jakie niebezpieczenstwo ze strony sluzb imigracyjnych mi grozi, czy moga wtargnac do domu i mnie aresztowac? Dodam ze moj maz (jej syn ) tez przebywa tu nielegalnie. dziekuje za odpowiedz.

karolina:

12.20.2012

Mam zieloną kartę od 4 lat, za rok chciałabym się starac o obywatelstwo. Z tym, że mój jeden pobyt w Polsce trwał 8 miesięcy. Czy ciągłosc pobytu została przerwana?

Magda:

12.19.2012

dzień dobry mam pytanie ile trzeba czekać na przyznacie zielonej karty dla osoby która wyszła zamaż za Amerykanina , i czy po otrzymaniu wizy będę mogła przylatywać do Polski

Mietek:

12.19.2012

Witam panie mecenasie, jakiś czas temu złożyłem wniosek w szkole o otrzymanie statusu studenta F1 jednak wciąż nie dostałem odpowiedzi a data mojego legalnego pobytu wygasa już za parę dni. W szkole powiedziano mi że raczej powinienem otrzymać ten status. Czy mogę pozostać na tereniu USA do czasu otrzymania decyzji w sprawie zmiany statusu czy musze opuścić Amerykę wraz z dniem wygaśnięcia legalnego pobytu?

Maja:

12.17.2012

Witam, Przyleciałam do Usa w czerwcu 2011 na wizie turystycznej, na lotnisku dostałam pobyt tylko na 2 miesiac i dodatkowy wpis NO COS, EOS or AOS. Mysle ze pobyt 2miesieczny dlatego, ze wczesniej bylam tutaj pol roku i na lotnisku pytano mnie co robilam tak dlugo i po co tu wrocilam? Teraz jestem tu nielegalnie. Moj narzeczony z którym jestem w zwiazku od 6 lat ma zielona karte (ma green card ok 20 lat) i w przyszłym roku bedzie podchodził do obywatelstwa. Czy kiedy otrzyma obywatelstwo i wezmiemy ślub będę mogła zalegalizować moj pobyt w Usa? Czy przy wpisie, który otrzymałam na lotnisku jest to wogóle mozliwe?

M.:

12.15.2012

Witam panie mecenasie, kiedys juz do pana pisalam ale dzisiaj chce zapytazc o cos innego. 6 stycznia konczy mi sie wiza J-1 (au pair) jednak, wyslalam juz papiery do emigracji z prosba o zmiane statusu wizowego. Szukam teraz pracy jako niania i jestem tuz po interview. Bardzo fajna rodzina, jednak zapytali sie o moj social security number poniewaz chca sie rozliczac. Podac czy nie podac? Czy to moze sie na mnie odbic? Oczywiscie mam social security number dzieki programu au pair ( rozliczylam sie z podatku za 1 rok ). Czytam pana strone regularnie i duzo razy pan pisal ze irs przymyka oko na to poki sie te podatki placi....bardzo prosilabym o cenna rade, jestem mloda i niechce popelniac glupot ktore moga sporo kosztowac pozniej i przekreslac marzenia. Rowniez, co sie stanie jak na wizie bede sie z tych podatkow rozliczac?. Dziekuje.

lidia,zuzanna:

12.15.2012

zaraz chwileczke Panie Mecenasie, ktos kto jest sponsorowany pracowniczo moze zabrac ze soba do Stanow dorosle dzieci i beda one legalnie w USA od razu, a ja obywatelka USA musze czekac na moje dzieci 7 lat w rozlace z nimi? Troche to nielogiczne,prawda? Dziekuje bardzo ze moge czytac Pana wypowiedzi.Pana strona jest nam bardzo przydatna. Pozdrawiam

romek:

12.14.2012

Panie Mecenasie. Wujek z ciocia przebywaja w USA nielegalnie juz 17 lat. Wujek byl sponsorowany przez prace i w 2000 roku dostal odmowe za 212 (a)(6)(C) (i), ale nie dostal deportacji. Wiec ciocia rozpoczela swoj proces sponsorowania przez prace i wkrotce nadejdzie jej kolejka vizowa Priority Date. Czy ciocia moze aplikowac o swojego meza w aplikacji o I-485 AOS? Czy on przy jej okazji moglby dostac Zielona Karte? Czy tez poczekac az ona dostanie zielona karte i dopiero wtedy starac sie w jakis sposob o zalegalizowanie pobytu swojego meza. Zaznaczam ze nie posiadaja w Stanach nikogo kto ma obywatelstwo i nie maja dzieci. Sa sami. Jej adwokat radzi aby zlozyla na meza tez i jesli on nawet nie dostanie GC to wpisza mu do paszportu „case is pending” i wtedy bedzie mozna wystapic o waiver. Cioci zalezy aby jej maz dostal jak najszybciej pozwolenie na prace i dlatego adwokat jej tak doradzil. Ja obawiam sie ze on moze dostac deportacje podczas takiego interview, albo to moze zaszkodzic jej i w koncu ona moze nie dostac stalego pobytu. Co Pan o tym sadzi? Czy to co im radzi ich adwokat to jest sluszna droga? Ogromnie dziekuje za odpowiedz.

maria:

12.14.2012

Szanowny Panie Mecenasie! Kilkanascie lat temu zazadano oddania zielonej karty ktora w Polsce przesiedzialam w zamian za wize turystyczna Pragnelam odwiedzic mame i rodzine.Musialam podpisac I-407. Czy to juz na zawsze blokuje otrzymanie stalego pobytu w USA. MOJE dzieci sa obywatelami USA i tam mieszkaja Bardzo dziekuje za odpowiedz i serdecznie Pana Mecenasa pozdrawiam.

 
« | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | »
strona głównao kancelariibloglegal disclaimersponsorowania pracowniczesponsorowania rodzinnedeportacjebiuletyn wizowyoszustwa imigracyjnepomocne strony internetowepodatki i księgowośćkontakt i dojazd
Copyright © 1998-2012 Przemysław Jan Bloch PC. All rights reserved.
www.polishwebpages.com