Nick:
Treść:


E.:

11.26.2012

Witam serdecznie Panie Mecenasie. Rozmawialam z Panem niedawno odnosnie wyjazdu do stanow na H1B aczkolwiek zapomnialam zapytac o bardzo wazna kwestie: czy na tej wizie mozna podrozowac swobodnie do Polski, na wakacje i wracac bez problemu do Stanow? I czy mozna zrobic prawo jazdy? Bede wdzieczna za udzielenie tej informacji. pozdrawiam

STANLEY:

11.25.2012

Witam Panie Mecenasie. Jestem w Stanach nielegalnie od 7 lat. Przyjechalem na wizie turystycznej. Od samego poczatku place podatki. Czy istnieje jakakolwiek mozliwosc uzyskania Socjal Security? Dodam,ze od dwoch lat posiadam karte unijna.

Joanna:

11.25.2012

Panie Mecenasie, jestem w Stanach nielegalnie od 9 lat. Przylecialam jako Au Pair, visa-1, ale zrezygnowalam z programu po 4 miesiacach. Moja wiza zostala anulowana. Czy jest prawda, ze jesli wroce do Polski nie obowiazuje mnie bariera 10 lat w przypadku ponownego powrotu do Stanow? Moz maz jest posiadaczem green card, wiem ze moze mnie sponsorowac, i taka sprawa trwa ok 3 lat. Czy fakt, ze ja odkad przebywam w Stanach nigdy nie placilam podatkow, bedzie mial jakies znaczenie? Dodam ze jestem studentka i pracuje na "cash". Moj maz dostal green card 14 lat temu, w ciagu tego czasu opuscil USA na 4 lata. W momencie powrotu do Stanow (po 4 latach), mial troche problemow na lotnisku, ale zostal wpuszczony, po czym odnowil swioja green card. Czy jest prawda, ze w jego sytuacji, podanie o citizenship moze skonczyc sie odmowa? Biorac pod uwage fakt, ze opuscil Stany na 4 lata jako green card holder, nie placil w tym czasie podatkow, etc.? Dodam ze jego mama jest obywatelka USA. Bardzo dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam.

Piotr:

11.23.2012

Dzien Dobry. Panie Mecenasie przyjechalem do USA na wizie J1. Wize przesiedzialem juz 5 lat. Majac SSN rozliczam sie z podatkow od kilku lat. Otrzymalem ostatnio oferte sponsorowania od mojego pracodawcy. Czy moge tu w USA rozpoczac proces o wize pracownicza? Mam ukonczone w Polsce studia wyzsze (mgr). Jesli tak, to jak dlugo moze trwac taki proces sponsorowania? Czy moje rozliczenia podatkowe (przepuszczam - dowod mojej pracy tu nielegalnie) nie wplyna negatywnie na sprawe w trakcie ostatecznej rozmowy z konsulem w Warszawie? Dziekuje. Piotr

:

11.23.2012

MARIUSZ. PANIE MECENASIE CZY JAK BY BYLA AMNESTIA DLA NIELEGALNYCH W USA I TYLKO JA BYM DOSTAL PAPIERY TO ZCY MOJA ZONA TEZ JE DOSTANIE ?MAY TYLKO SLUB POLSKI ,KTORY WZIELISMY W KONSULACIE POLSKIM W CHICAGO. DZIEKOJE I CZEKAM NA ODPOWIEDZ.

MARIUSZ:

11.23.2012

PANIE MECENASIE JESTEM USA JUZ 14LAT I CZY MOGE STARAC SIE O ZIELONA KARTE PRZEZ ZASIEDZENIE I JAKA JEST SZNSA ,ZE JA DOSTANE?

slonce:

11.21.2012

Witam, Chcialam Pana zapytac czy osoba bez papierow moze isc do sadu?Osoba otrzymala wezwanie za nieuzasadniony problem na ulicy.Czy Pan zalatwia takie sprawy i reprezentuje innych w sadzie?Z gory dziekuje za odpowiedz.

Joanna:

11.20.2012

Witam Pana. Moja sytuacja wyglada nastepujaco. Bylam pare lat zona Amerykanina obywatela i sama uzyskalalam obywatelstwo. Niestety malzenstwo sie rozpadlo a przez to moje zycie dalsze w Stanach stracilo dla mnie sens i wrocilam w zeszlym roku na stale do Polski. Obecnie mam partnera i spodziewam sie dziecka. 2 pytania: czy moje dziecko urodzone w Polsce bedzie moglo uzyskac automatycznie obywatelstwo przeze mnie? Czy moge sposorowac partnera jezeli sie zdecydujemy na malzenstwo, ale mieszkajac w Polsce? Dziekuje z gory za odpowiedz.

f-1/2:

11.20.2012

Deportowano mnie z USA po wizie studenckiej F-1 z PhD. Moim zdaniem ta deportacja to zbrodnia wojenna USA poniewaz narazono mnie na Polski system edukacji w ktorym amerykanki tytul naukowy podlegal by sowieckiej nostryfikacji. Czy moze mi to zaszkodzic w stalej emigracji do Kanady lub Australii ?

Milo_PL:

11.20.2012

Witam dzisiaj miałem rozmowę z konsulem,pierwszy raz w życiu szedłem po wizę mam 26 lat.Wujek (jest obywatelem USA i mieszka w Stanach jakieś 25 lat już) zaprosił mnie do USA na święta w prezencie opłacił mi szkolę językową kurs miał trwać około 9 miesięcy z możliwością przedłużenia do 12 miesięcy,wiadome zawsze przyda się doszkolić i oczywiście wszystko sponsoruje ma naprawdę sporo pieniążków w banku i wszystko mi opłacił i załatwił tam w USA i przesłał mi wszystkie papiery,ja też tutaj nie żyje najgorzej wziąłem wyciągi z banków i z złotówkami i USD oraz Euro na koncie,zaświadczenie o zatrudnieniu oraz działalności gospodarczej,pracuje w rodzinnej firmie u ojca wydaje mi się że wszystko spełniam nawet ponad to.Rozmowa z konsulem wyglądała bardzo dziwnie co chwile gdzieś odchodził coś się pytał nie miał tak na prawdę do czego się przyczepić a na końcu powiedział że nie dostaje wizy bo moja sytuacja w kraju jest nie za dobra,najlepsze że nawet nie sprawdził papierów o zatrudnieniu tylko wyciągi z banku,ja mu na to że niby dlaczego i jeżeli już to niech mi napisze na piśmie dlaczego mi odmawia bo mam takie prawo a on na to że nie a ja dlaczego a on to są jego słowa cytuję "BO NIE". Dał mi tylko karteczkę i zaznaczył Paragraf 214( b ). I teraz mam pytanko ponieważ termin szkoły pierwszy był na 26 listopada teraz na pewno już nie zdarzę ale drugi termin jest na 10 grudnia czy mam szanse jeszcze w ogolę iść na rozmowę i dostać tą wizę przed tym terminem?? czy już wszystko przepadło i muszę rok odczekać??Szczerze mówiąc to nie wiem co bym miał jeszcze poprawić bo konsul de facto nie określił tak na prawdę co było nie tak,a szkoda by było żeby wszystko przepadło.Z góry dziękuje za odpowiedz i Pozdrawiam.

 
« | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | »
strona głównao kancelariibloglegal disclaimersponsorowania pracowniczesponsorowania rodzinnedeportacjebiuletyn wizowyoszustwa imigracyjnepomocne strony internetowepodatki i księgowośćkontakt i dojazd
Copyright © 1998-2012 Przemysław Jan Bloch PC. All rights reserved.
www.polishwebpages.com